در این کارگاه تجسمی که هنرمندان مطرح تجسمی نظیر حسین ششکلانی، مریم صدر، حسین واحد، احمد پژمان، امیر خالقی، محبوبه پاکدل، سعید خاتمی ، جعفر پاکروان، محمود آزادنیا، نوید ظفرعلیزاده، حسین رزاقی، ملیحه کفشی، مسعود رستگار، مهدی محدث، یاسمن سامانی، ایمان صادقی، سید طاهر موسوی، حمید حلیمی و حمید قربانپور درآن حضور داشتند آثار متنوع و باکیفیتی در پاسداشت و قدرشناسی جهادگران عرصه سلامت تولید شد.
«همدلی و مشارکت مردم در شکست کرونا»؛ «کادر درمان، امید مردم»؛ «جهاد دیروز، جهاد امروز»؛ «حماسه پهلوانان سلامت علیه دیو کرونا»؛ «مشارکت اصناف مختلف در خط مقدم مبارزه با کرونا» و «کادر درمان در پناه امام رضا علیهالسلام»، از جمله محورهای برگزاری کارگاه تجسمی «ساحل نجات» بود که هنرمندان مشهدی با رعایت پروتکلهای بهداشتی به خلق اثر پرداختند.
قابل ذکر است که آثار منتخب این کارگاه به زودی در بیمارستانهای درگیر کرونای مشهد و خراسان رضوی به اکران خواهد شد تا به این واسطه این آثار در معرض دید کادر درمان و پزشکی برسد.
«قدردانی از کادر درمان با هنر»
دکتر فاطمه محرری، معاونت دانشجوی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حاشیه بازدید از این کارگاه و دیدار با هنرمندان تجسمی مشهد ضمن تشکر از زحمات هنرمندان مشهدی، درباره برگزاری این کارگاه گفت: من فکر میکنم برگزاری این کارگاه، که اولین همکاری و هماهنگی ما و حوزه هنری انقلاب اسلامی خراسان رضوی است، کار بسیار ارزشمندی است. زبان هنر یک زبان گویاست و تنها با همین زبان است که میتوان از زحمات کادر درمان در بیمارستان ها قدردانی کرد.
وی ادامه داد: همه ما بیشتر از پنج ماه است که شاهد تلاشهای شبانهروزی آنها هستیم. پرستاران و دکتران ما کسانی هستند که حتی وقتی به آنها زمان استراحت داده میشود به منزل نمیروند و ترجیح میدهند برای خدمترسانی بهتر و بیشتر در بیمارستان بمانند. بسیاری از پزشکان و مسئولان ما به صورت شبانهروزی در حال تلاشاند و من شاهد هستم که تکتک مسئولان مدیران دانشگاه علوم پزشکی دارند زحمت میکشند و میدانم که شاید در شبانه روز بیشتر از دو سه ساعت استراحت نمیکنند. برای این همه تلاش و فداکاری شاید تنها زبان هنر که لطیف است مناسب باشد. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم برای تقدیر از زحمات آنها و گفتن خداقوتی به آنها از هنر استفاده کنیم.
محرری درباره کیفیت و تنوع آثار تولیدی در این کارگاه یک روزه بیان کرد: در بازدیدی که داشتم کارها بسیار گویا و رسا بود و از نظر تنوع هم مناسب برای اقشار مختلف خلق شده بودند. خوشحالیم که زحمات کادر درمان ما مورد توجه هنرمندان قرار گرفته و باید این اتفاق را به فال نیک گرفت. برگزاری این کارگاه توسط حوزه هنری و دوستان ما در معاونت فرهنگی دانشجویی یک ایده بسیار خلاقانه بود که به ما نشان داد میتوانیم از ظرفیت هنر برای روحیه دادن به پرستاران و پزشکانمان استفاده کنیم. ضمن اینکه ما در عالم پزشکی اصطلاحی به نام هنر درمانی را هم داریم که پلی بین سلامت روح و جسم برقرار میکند و واقعا موثر است. آرامشی که از این آثار به سمت کادر درمان و مردم ساطع میشود نیاز امروز ماست و باید تکرار شود.
محرری افزود: بعد از اتمام این کارگاه قرار است این آثار را در بیمارستانهایی که درگیر کرونا بوده اند اکران کنیم و به نمایش بگذاریم تا به این نحو از آنها قدردانی کنیم. در خیلی از مواقع وقتی خسته هستیم با دیدن یک تصویر یا گوش کردن به یک موسیقی یا خواندن یک کتاب آرامش زیادی پیدا میکنیم. پس تکرار این کارگاه در قالبهای دیگر مهم است و امیدواریم بتوانیم این تجربه را در هنرها و قالبهای دیگر تکرار کنیم.
دکتر محرری در ادامه با بیان اینکه نباید از شهدای سلامت غافل شویم، افزود: اینجا باید از شهدای سلامت اینجا یاد کنم که یادشان چراغ راه ماست. در این مدت بسیاری از عزیزان مان را در این راه از دست دادیم و باید همواره یاد آنها را زنده نگه داریم که خودشان را فدای هموطنانمان کردند. همچنین از خانوادههای آنها تقدیر میکنم که صمیمانه در کنار ما ماندند و از هیچ خدمتی فروگذار نکردند.
«اکران آثار هنرمندان کارگاه ساحل نجات در بیمارستانهای دگیر با کرونا»
همچنین میثم مرادی، رئیس حوزه هنری خراسان رضوی، در حاشیه برگزاری این کارگاه درباره ایده شکلگیری کارگاه «ساحل نجات» گفت: کرونا برای ما موضوع تازهای نیست و ماههاست که درگیر این بیماری همهگیر هستیم. البته در این مدت هم بسیاری از هنرمندان کار هنری و ادبی تولید کردند و ما در حوزههای ادبی، مستند، موسیقی و دیگر حوزههای هنری شاهد آثار خوبی بودیم. موضوع کرونا و کادر درمانی چون موضوع مورد توجه جامعه بوده است، هرکس که ذوقی داشته به میدان آمده است و اثری خلق کرده است. پس میشود گفت که پاسخگویی به این بیماری منحوس از همان ابتدا شکل گرفته است. درباره شکلگیری این کارگاه باید بگویم تقریبا دو هفته پیش بود که در جلسات هفتگی ما این موضوع که خوب است جمعی از هنرمندان را در یک رشته هنری دعوت کنیم و آنها دور هم جمع بشوند و آثاری را با موضوع جهادگران عرصه سلامت خلق کنند، مطرح شد و مورد استقبال قرار گرفت. چون موضوع درمانی بود مناسب دیدیم مساله را با دوستان مان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح کنیم و این عزیزانمان هم از ایده استقبال کردند.
مرادی با بیان اینکه قدردانی از کادر درمانی وظیفه هنرمندان و حوزه هنری است، افزود: اینکه پرستار و جهادگر ما در عرصه سلامت درک کنند که جمعی از هنرمندان از آنها قدردانی میکنند، خودش موضوعیت دارد. به نظر من بیشترین وجهی که این کارگاه میتواند داشته باشد، همین قدردانی از تلاشگران عرصه درمان است که چندین ماه در حال جنگیدن هستند. امروز در روزنامه قدس خبری خواندم که پرستاری یا پزشکی گفته بود من بیشتر از 5 ماه است که فرزندم را ندیدهام. مادری که مهر مادر و فرزندی در وجودش غلیان دارد و اگر روزی فرزندش را نبیند دچار بحرانهای عاطفی میشود، 5 ماه است که فرزندش را ندیده است. چطور چنین چیزی امکان پذیر است؟ باورپذیری این برای کسی که در صحنه حاضر نبوده قابل درک نیست. به همین دلیل صرف اینکه آن پرستار و پزشک ما احساس کند که زحماتش دیده شده و از آنها قدرشناسی میشود مهم است. اگر یادتان باشد دو سه ماه پیش پرستاران آمریکا در اعتراض به وضعیت نابسامان خدمات پزشکی و درمانی تظاهرات کرده بود، اما در کشور ما همه کادر درمانی، در عین همه کمبودها و خستگی ها، درحال خدمت شبانه روزی و بدون چشم داشت هستند. آن مادر 5 ماه فرزندش را ندیده است فراتر از تکلیف سازمانی و کارمندی است. یک باور و اعتقادی در وجود ما ملت است که خیلی از ما حاضریم خودمان و خانوادهمان را فدای کشورمان کنیم. این مساله در این کشور ریشه دارد و حرکت جهادگران عرصه درمان هم در ادامه همان مسیر است.
مرادی در ادامه درباره سرنوشت این آثار و نحوه اکران آنها، گفت: امیدواریم بعد از اینکه این اثار نهایی شد، با هماهنگی با دانشگاه علوم پزشکی، آنها را در مراکز درمانی و بیمارستانهایی که درگیر کرونا هستند اکران کنیم. این اتفاق قاعدتا هم روی بیمار و روی کادر درمان تاثیر خواهد گذاشت و برای خود هنرمندان هم تجربه ویژهای خواهد بود.
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی درباره سابقه برگزاری این کارگاه در حوزه هنری بیان کرد: آخرین بار در روز قدس بود که هنرمندان مطرح کشورمان در صحن قدس حرم رضوی جمع شدند و به خلق اثر درباره فلسطین و قدس شریف پرداختند.
کارگاه ساحل نجات هم دلیل ملی و همگانی بودن، مورد توجه طیف زیادی از هنرمندان قرار گرفت و ما هم با توجه به حجم استقبال سعی کردیم کسانی را انتخاب کنیم که صاحب ایده هستند، قدرت اجرای خوبی دارند و میتوانند در یک روز کارشان را به اتمام برسانند. البته ما دوست داشتیم تعداد بیشتری از هنرمندان را دعوت میکردیم ولی محدودیتهای فضا و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، ما را محدود به بیست نفر کرد. قابل ذکر است که سعی کردیم پروتکل های بهداشتی را رعایت کنیم، مخصوصا اینکه این کارگاه در همکاری با علوم پزشکی شکل گرفت و خود دوستان نظارت کاملی روی این مسأله داشتند.
مرادی در پایان درباره نحوه اکران آثار تولیدی در این کارگاه در بیمارستانها، بیان کرد: امیدوارم در روزهای آینده و طی مراسمی کارهای منتخب این کارگاه در بیمارستان ها اکران شود. درباره روز و چگونگی این اکران با دانشگاه علوم پزشکی مشهد درحال رایزنی هستیم اما فکر میکنم اگر این آثار در بیمارستانهای درگیر کرونا اکران، ثبت و ماندگار شود، میتواند برای آن بیمارستان تبدیل به یک عنصر هویت بخش شود و این اتفاق خوبی است.